Hoe maak je een goed contactformulier?

Kortom, in dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om een effectief online contactformulier te maken en te integreren in je website. Of je nu een beginner bent of een ervaren webmaster, dit artikel bevat waardevolle informatie en tips om je contactformulier optimaal te laten presteren.

De belangrijkste elementen van een contactformulier

Een goed contactformulier bestaat uit verschillende elementen die essentieel zijn voor een goede Gebruikerservaring. Het is belangrijk om te weten welke elementen dit zijn en hoe je ze kunt integreren in je contactformulier. Hieronder bespreken we de belangrijkste elementen en geven we voorbeelden van contactformulieren waarin deze elementen zijn opgenomen.

1. Naam en e-mailadres

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om te weten is wie er contact met je opneemt. Zorg ervoor dat je contactformulier velden bevat voor zowel de naam als het e-mailadres van de gebruiker. Dit maakt het gemakkelijker om eventuele follow-up te doen en de gebruiker een gepersonaliseerde ervaring te bieden.

2. Onderwerp en berichtveld

Een onderwerp en berichtveld zijn essentieel om te weten wat de gebruiker wil. Het onderwerp geeft je een goed idee van waar het bericht over gaat, terwijl het berichtveld je de mogelijkheid geeft om meer details te vragen en de gebruiker aan te moedigen om uit te leggen wat er aan de hand is. Dit is vooral nuttig als je verschillende afdelingen hebt binnen je bedrijf, zodat je eenvoudig het bericht kunt doorsturen naar de juiste persoon.

3. Captcha of anti-spam functie

Een CAPTCHA of anti-spam functie is essentieel om spam te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat alleen echte gebruikers het formulier kunnen invullen en voorkomt dat je inbox overspoeld wordt met ongewenste berichten. Zorg ervoor dat je een captcha of anti-spam functie gebruikt die gebruiksvriendelijk is en niet te moeilijk te begrijpen voor je gebruikers.

4. Bevestigingsbericht

Een bevestigingsbericht of bedankpagina is essentieel om je gebruikers aan te moedigen om contact met je op te nemen. Dit geeft ze de geruststelling dat hun bericht is verzonden en dat ze snel iets van je kunnen horen. Zorg ervoor dat het bericht vriendelijk en gepersonaliseerd is, zodat je gebruikers zich gewaardeerd voelen.

5. Visuele elementen

Visuele elementen kunnen je contactformulier meer aantrekkelijk maken en de Gebruikerservaring verbeteren. Denk aan kleuren die passen bij je merk, een aantrekkelijk lettertype en afbeeldingen die het bericht versterken. Pas op dat je niet te veel visuele elementen toevoegt en dat deze niet afleiden van het doel van het contactformulier.

6. Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

Een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk contactformulier zorgt voor een betere gebruikerservaring en verhoogt de kans dat gebruikers het formulier invullen. Zorg ervoor dat alle velden duidelijk gelabeld zijn en in een logische volgorde staan. Maak het formulier niet te lang en vermijd overbodige velden.

 • Een goed contactformulier bevat de naam en het e-mailadres van de gebruiker, een onderwerp en berichtveld, een CAPTCHA of anti-spam functie, een bevestigingsbericht en visuele elementen.
 • Zorg ervoor dat het contactformulier overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is en vermijd overbodige velden.

De juiste velden kiezen

Een goed contactformulier bevat de juiste velden om de informatie te verzamelen die je nodig hebt om effectief te kunnen reageren op de aanvragen van je gebruikers. Hier zijn enkele veelvoorkomende velden die je kunt overwegen:

 • Naam: vraag om de naam van de gebruiker om een persoonlijke benadering mogelijk te maken.
 • E-mailadres: dit is vaak het belangrijkste veld omdat het je in staat stelt om vervolgens contact op te nemen met de gebruiker.
 • Telefoonnummer: als je een telefonische follow-up nodig hebt, vraag dan om een telefoonnummer.
 • Bericht: het berichtenveld is waar gebruikers hun verzoek, vraag of probleem kunnen beschrijven.
 • Onderwerp: als je website meerdere doeleinden heeft, kan een onderwerpveld helpen om de aanvraag van de gebruiker efficiënter te sorteren.
 • Bestand uploaden: als gebruikers een screenshot, afbeelding of document moeten uploaden om hun verzoek te ondersteunen, dan is het nuttig om een bestand uploadveld toe te voegen.
 • Captcha: een captcha-veld voorkomt spam en zorgt ervoor dat de aanvragen van echte gebruikers afkomstig zijn.

Als je te veel velden toevoegt, kan het contactformulier intimiderend worden voor gebruikers, wat kan resulteren in minder aanvragen. Overweeg daarom welke informatie essentieel is voor het beantwoorden van de vraag van de gebruiker en beperk het aantal velden tot het absolute minimum.

De juiste velden ordenen

De volgorde van de velden in je contactformulier is ook belangrijk. Het is aangetoond dat gebruikers de voorkeur geven aan een logische en intuïtieve volgorde. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Begin met de essentiële informatie, zoals naam en e-mailadres.
 2. Plaats het berichtenveld in het midden, zodat het de aandacht trekt en gebruikers worden aangemoedigd om hun vraag in detail te beschrijven.
 3. Voeg eventueel andere velden toe, zoals onderwerp en bestand uploaden.
 4. Plaats eventuele beveiligingsvelden, zoals captcha, aan het einde van het formulier.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je contactformulier gemakkelijk te begrijpen en in te vullen is, wat resulteert in minder fouten en meer aanvragen.

Contactformulier toevoegen

Als je eenmaal hebt besloten welke velden je wilt gebruiken, is de volgende stap om het contactformulier toe te voegen aan je website. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type website dat je hebt.

Als je een website hebt gebouwd met WordPress, kun je verschillende plugins gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor het maken van contactformulieren, zoals Contact Form 7, WPForms of Gravity Forms. Deze plugins zijn gebruiksvriendelijk en vereisen geen codering om ze te integreren in je website.

Als je geen gebruik maakt van WordPress of als je meer controle wilt over het ontwerp en de functionaliteit van je contactformulier, kun je de html-code handmatig schrijven. Dit kan worden gedaan met behulp van een HTML-editor of een contactformuliergenerator, die de code voor jou genereert.

Ongeacht hoe je het contactformulier aan je website toevoegt, zorg ervoor dat het gemakkelijk te vinden en te gebruiken is voor je gebruikers. Plaats het bijvoorbeeld op een logische locatie, zoals de “Contact” pagina of in de footer van je website.

Het ontwerp van je contactformulier

Het ontwerp van je contactformulier is van groot belang voor de gebruikerservaring en conversie. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat het contactformulier er aantrekkelijk uitziet en gebruiksvriendelijk is. Dit draagt bij aan een hogere conversie van je websitebezoekers naar klanten.

Het belang van een aantrekkelijk ontwerp

Het eerste dat je websitebezoekers zien wanneer ze naar je contactpagina gaan, is het contactformulier. Een aantrekkelijk ontwerp trekt de aandacht en moedigt gebruikers aan om het formulier in te vullen. Een slecht ontworpen contactformulier kan leiden tot frustratie en afhaken van potentiële klanten.

Elementen van een goed ontwerp

Er zijn verschillende elementen die bijdragen aan een goed ontworpen contactformulier. Zo is het belangrijk om het formulier op een prominente plaats op je website te plaatsen, zodat het gemakkelijk te vinden is. Daarnaast moet het ontwerp overzichtelijk en duidelijk zijn, en de informatie op het formulier gemakkelijk te begrijpen en in te vullen.

Plugins voor het ontwerpen van contactformulieren

Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je gemakkelijk en snel een aantrekkelijk contactformulier kunt ontwerpen. Zo zijn er plugins zoals Gravity Forms, Ninja Forms en WPForms die veel functies en mogelijkheden bieden om je contactformulier aan te passen aan je specifieke behoeften. Deze plugins hebben ook vaak sjablonen die je kunt gebruiken als basis voor je eigen ontwerp.

Optimalisatie voor mobiele apparaten

Aangezien steeds meer mensen websites bezoeken via mobiele apparaten, moet je ervoor zorgen dat je contactformulier ook goed werkt op deze apparaten. Zorg ervoor dat het ontwerp responsief is, zodat het formulier gemakkelijk leesbaar en klikbaar is op verschillende schermformaten.

Door aandacht te besteden aan het ontwerp en gebruik te maken van handige plugins kun je een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk contactformulier maken dat de conversie van je website kan verhogen.

Het toevoegen van het contactformulier aan je website

Nu je een effectief contactformulier hebt gemaakt, is het tijd om het toe te voegen aan je website. Gelukkig is het toevoegen van een contactformulier aan je website een vrij eenvoudig proces.

Contactformulier toevoegen aan WordPress

Als je een WordPress-website hebt, zijn er verschillende plugins die je kunt gebruiken om gemakkelijk en snel een contactformulier toe te voegen. Een van de meest populaire plugins is Contact Form 7.

 1. Ga naar het dashboard van WordPress en klik op “Plugins”
 2. Klik op “Nieuwe plugin”
 3. Zoek naar Contact Form 7 en installeer de plugin
 4. Nadat de plugin is geïnstalleerd, klik je op “Contact” in het dashboard van WordPress en klik je op “Nieuwe toevoegen”
 5. Stel het formulier in zoals gewenst en kopieer de shortcode die Contact Form 7 genereert.
 6. Plak de shortcode op de gewenste pagina waar het contactformulier moet worden weergegeven.

Zo eenvoudig is het om een contactformulier toe te voegen aan een WordPress-website.

Contactformulier toevoegen aan andere platforms

Als je geen WordPress-website hebt, kun je nog steeds gemakkelijk een contactformulier toevoegen aan je website.

 1. Maak het contactformulier aan met behulp van een online contactformuliergenerator of programmeer de html-code zelf.
 2. Kopieer de gegenereerde code of schrijf de code in een teksteditor.
 3. Plak de code in de HTML van de pagina waar je het contactformulier wilt weergeven.

Het is belangrijk om de code correct te plaatsen op de pagina om ervoor te zorgen dat het contactformulier correct wordt weergegeven.

Optimaliseren voor mobiele apparaten

Met het groeiende aantal mensen dat websites bezoekt via mobiele apparaten, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je contactformulier ook op deze apparaten werkt en er goed uitziet. Mensen zijn ongeduldig op mobiele apparaten en willen snel en gemakkelijk toegang tot wat ze zoeken.

Een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het optimaliseren van je contactformulier voor mobiel gebruik, is de grootte van je formulier. Mobiele schermen zijn kleiner dan desktopschermen, dus het is essentieel om de grootte van je formulier te beperken en alleen de velden toe te voegen die echt noodzakelijk zijn.

Een andere factor om te overwegen is het ontwerp van je formulier. Zorg ervoor dat je formulier gemakkelijk te navigeren is en dat de velden groot genoeg zijn om op een klein scherm te kunnen lezen en invullen. Plaats labels duidelijk en vermijd het gebruik van kleine lettertypen.

Een manier om ervoor te zorgen dat je contactformulier geschikt is voor mobiel gebruik, is door het te testen op verschillende apparaten. Je kunt handmatig testen op verschillende apparaten, of je kunt gebruik maken van een tool zoals Google’s Mobile-Friendly Test om te zien hoe goed je formulier presteert op mobiele apparaten.

Als je een platform zoals WordPress gebruikt, zijn er ook speciale contactformulier-plugins beschikbaar die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Deze plugins bieden meestal responsieve ontwerpen die zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten.

Hoe je contactformulier te optimaliseren voor mobiele apparaten:

 • Beperk de grootte van je formulier en voeg alleen noodzakelijke velden toe
 • Zorg ervoor dat het ontwerp gemakkelijk te navigeren is op een klein scherm
 • Test je formulier op verschillende mobiele apparaten
 • Overweeg het gebruik van een responsive contactformulier-plugin

Testen en analyseren van je contactformulier

Als je eenmaal je contactformulier hebt gemaakt en op je website hebt geplaatst, is het belangrijk om te blijven monitoren hoe het presteert. Door het verzamelen van gegevens kun je eventuele problemen identificeren en het formulier verder optimaliseren om meer conversies te genereren.

Gebruik statistieken om je contactformulier te analyseren

Er zijn verschillende statistieken die je kunt gebruiken om de prestaties van je contactformulier te meten, zoals het aantal ingevulde formulieren, de conversieratio en de bounce rate. Deze gegevens kunnen je helpen om te zien hoe effectief het formulier is in het converteren van websitebezoekers naar leads.

Een handige tool om deze statistieken bij te houden is Google Analytics. Door je contactformulier als conversiedoel in te stellen, kun je precies zien hoeveel mensen het formulier hebben ingevuld en hoeveel conversies het heeft opgeleverd.

Identificeer verbeterpunten

Als je ziet dat het aantal ingevulde formulieren laag is of dat de conversieratio achterblijft, is het tijd om te kijken naar mogelijke problemen. Misschien is het formulier te lang of zijn er te veel verplichte velden, waardoor gebruikers afhaken. Of misschien is de lay-out van het formulier niet gebruiksvriendelijk genoeg.

Door deze problemen te identificeren, kun je het formulier verder optimaliseren en de conversies verhogen. Pas wel op dat je niet te veel wijzigingen tegelijkertijd maakt, anders kun je niet achterhalen welke veranderingen precies hebben geleid tot verbeteringen.

Blijf het contactformulier optimaliseren

Het testen en analyseren van je contactformulier is een continu proces. Blijf de statistieken bijhouden en maak kleine aanpassingen om het formulier te blijven optimaliseren. Door het blijven verbeteren van je contactformulier kun je ervoor zorgen dat het een effectieve tool blijft voor het genereren van leads en het vergroten van de conversies van je website.

Beveiliging en privacy van je contactformulier

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat het contactformulier op je website voldoet aan de wetgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Dit houdt in dat je als website eigenaar verantwoordelijk bent voor de gegevens die via het contactformulier worden verzameld en hoe deze worden opgeslagen en gebruikt.

Een belangrijke eerste stap is het toevoegen van een privacyverklaring aan je contactformulier. In deze verklaring leg je uit welke gegevens je verzamelt en waarom je deze nodig hebt. Daarnaast moet je aangeven hoe je deze gegevens opslaat en beveiligt, en hoe lang je ze bewaart.

Je moet er ook voor zorgen dat de gegevens die via het contactformulier worden verzameld alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld. Je mag deze gegevens niet zomaar delen met derden, tenzij de persoon die de gegevens heeft verstrekt hier toestemming voor heeft gegeven.

Om de veiligheid van je contactformulier te waarborgen, is het belangrijk om te zorgen voor een ssl-certificaat op je website. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die via het contactformulier worden verzonden, versleuteld worden en niet door derden kunnen worden onderschept.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de beveiliging van je website en contactformulier te testen. Je kunt hiervoor een cybersecurity specialist inschakelen die kan testen op zwakke plekken en beveiligingslekken.

Kortom, zorg ervoor dat je contactformulier voldoet aan de wetgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming, en zorg voor een goede beveiliging van je website en contactformulier.

Het belang van een goede follow-up

Een contactformulier op je website is een geweldige manier om leads te genereren en meer klanten te krijgen. Maar het is niet genoeg om alleen maar een formulier te hebben. Een goede follow-up na het indienen van het formulier is essentieel om de conversie te verhogen en een goede relatie met je klanten op te bouwen.

Er zijn verschillende manieren waarop je een goede follow-up kunt implementeren:

 • Automatische bevestiging: Stuur een automatische bevestigingsmail naar de gebruiker om te laten weten dat het formulier is ontvangen.
 • Persoonlijke follow-up: Neem persoonlijk contact op met de gebruiker via e-mail of telefoon om eventuele vragen te beantwoorden of om meer informatie te verzamelen.
 • Nieuwsbrief: Voeg de gebruiker toe aan je e-maillijst en stuur regelmatig nieuwsbrieven en updates.

Een goede follow-up kan ook helpen om gebruikers te converteren die niet meteen een aankoop willen doen. Door een relatie op te bouwen en het vertrouwen van de gebruiker te winnen, vergroot je de kans dat ze in de toekomst klant worden.

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om een goede follow-up te implementeren, zoals e-mailautomatiseringstools, CRM-systemen en marketingautomatiseringstools. Het is belangrijk om de tool te kiezen die het beste past bij jouw bedrijf en behoeften.

Vergeet ten slotte niet om je follow-upstrategie regelmatig te evalueren en te optimaliseren. Houd bij welke follow-upmethoden het beste werken en welke minder succesvol zijn, en pas je strategie dienovereenkomstig aan.

Het meten van conversies van je contactformulier

Het meten van de conversies van je contactformulier is essentieel om te bepalen hoe effectief het is in het genereren van leads. Er zijn verschillende statistieken die je kunt bijhouden om de prestaties van je contactformulier te meten, zoals het aantal ingevulde formulieren, de bron van het verkeer en de conversieratio.

Om deze statistieken te meten, kun je gebruik maken van verschillende tools, zoals Google Analytics of speciale contactformulier plugins. Met Google Analytics kun je bijvoorbeeld doelen instellen en bijhouden hoeveel mensen het contactformulier hebben ingevuld.

Het is ook belangrijk om de conversies te vergelijken met het aantal bezoekers van je website om de conversieratio te berekenen. Zo kun je zien hoeveel procent van je websitebezoekers het contactformulier heeft ingevuld en waar eventuele knelpunten zitten.

Het meten van de conversies van je contactformulier is niet alleen belangrijk om de prestaties te verbeteren, maar ook om de Return on Investment (ROI) te bepalen. Door te weten hoeveel leads worden gegenereerd via het contactformulier, kun je de waarde van het formulier berekenen en beslissen of het de investering waard is.

Belangrijke statistieken om bij te houden

Om de prestaties van je contactformulier te meten, zijn er verschillende statistieken die je kunt bijhouden, zoals:

 • Het aantal ingevulde formulieren
 • De bron van het verkeer dat het contactformulier heeft ingevuld
 • De conversieratio
 • Het bouncepercentage van het contactformulier

Door deze statistieken regelmatig te bekijken, kun je zien of er verbeteringen nodig zijn en welke knelpunten er zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het contactformulier veel verkeer krijgt vanuit social media, maar weinig conversies genereert. Dit kan erop wijzen dat het formulier beter kan worden geoptimaliseerd voor gebruikers die via social media op je website komen.

Het meten van de conversies van je contactformulier is dus belangrijk om de prestaties te verbeteren, de ROI te bepalen en knelpunten te identificeren. Zorg ervoor dat je de juiste statistieken bijhoudt en regelmatig de prestaties van je contactformulier analyseert.

Tips voor het optimaliseren van je contactformulier

Het optimaliseren van je contactformulier kan een enorme impact hebben op de conversies van je website. Hieronder vind je enkele tips om je contactformulier te verbeteren:

Verminder het aantal velden

Een van de belangrijkste tips voor het optimaliseren van je contactformulier is het verminderen van het aantal velden dat je gebruikers moeten invullen. Hoe minder velden, hoe sneller en gemakkelijker het is om het formulier in te vullen. Bovendien vergroot dit de kans dat bezoekers het formulier daadwerkelijk invullen.

Gebruik duidelijke labels

Zorg ervoor dat de velden van je contactformulier duidelijke labels hebben, zodat gebruikers weten welke informatie ze moeten invullen. Gebruik indien mogelijk geen afkortingen en wees zo specifiek mogelijk. Dit voorkomt verwarring en vergroot de kans dat gebruikers het formulier correct invullen.

Geef feedback na verzending

Zorg ervoor dat gebruikers feedback ontvangen na het verzenden van het contactformulier. Dit kan een bevestigingsbericht zijn dat het formulier is ontvangen, of een melding dat er zo snel mogelijk contact wordt opgenomen. Dit geeft gebruikers vertrouwen en verhoogt de kans dat ze opnieuw contact met je opnemen.

Test en analyseer regelmatig

Om ervoor te zorgen dat je contactformulier optimaal blijft presteren, is het belangrijk om regelmatig te testen en te analyseren. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel bezoekers het formulier invullen en welke velden mogelijk voor vertraging of afhakende gebruikers zorgen. Op basis van deze gegevens kun je het formulier verder optimaliseren.

Maak het ontwerp aantrekkelijk

Het ontwerp van je contactformulier kan een grote invloed hebben op de conversies. Houd het ontwerp clean en eenvoudig en zorg ervoor dat het past bij de stijl van je website. Gebruik bijvoorbeeld een opvallende kleur voor de verzendknop om deze eruit te laten springen.

Maak het formulier responsive

Steeds meer gebruikers bezoeken websites via mobiele apparaten, dus het is belangrijk om je contactformulier responsive te maken. Zorg ervoor dat het formulier goed leesbaar is op kleine schermen en dat gebruikers gemakkelijk kunnen scrollen en tikken.

Door deze tips toe te passen, kun je je contactformulier optimaliseren en de conversies van je website verhogen.

Contactformulier generator en HTML-code

Als je geen ervaring hebt met het bouwen van een contactformulier of als je tijd wilt besparen, kan je gebruik maken van een contactformulier generator. Dit is een handige tool waarmee je snel en gemakkelijk een contactformulier op maat kan maken zonder enige programmeerkennis.

Een nadeel van contactformulier generators is dat de opties soms beperkt zijn. Als je meer controle wilt hebben over het ontwerp en de functionaliteit van je contactformulier, kan je ervoor kiezen om zelf de HTML-code te schrijven.

Het schrijven van HTML-code kan intimiderend lijken als je er geen ervaring mee hebt, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. HTML is een opmaaktaal waarmee je de structuur en inhoud van een webpagina kan definiëren.

Om een contactformulier te maken met HTML moet je eerst de velden bepalen die je wilt opnemen in je formulier. Dit zijn meestal naam, e-mailadres, onderwerp en bericht. Vervolgens kan je de HTML-code schrijven om deze velden te creëren.

Je kan de HTML-code schrijven in een teksteditor zoals Kladblok of Notepad. Wanneer je klaar bent met het schrijven van de code kan je deze kopiëren en plakken in je website.

Het voordeel van het schrijven van HTML-code is dat je volledige controle hebt over het ontwerp en de functionaliteit van je contactformulier. Bovendien kan je met HTML ook meer geavanceerde functies toevoegen, zoals validatie van het ingevoerde e-mailadres.

Kortom, als je snel en eenvoudig een standaard contactformulier wilt maken kan je gebruik maken van een contactformulier generator. Maar als je meer controle wilt hebben over het ontwerp en de functionaliteit van je formulier, moet je de HTML-code schrijven.