Wat is een website footer?

Een website footer, ook wel bekend als voettekst, is het gedeelte aan de onderkant van een webpagina. Het is een belangrijk onderdeel van je website omdat het informatie en links bevat die van toepassing zijn op de hele website. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de functies en het belang van een website footer. We zullen ook enkele tips geven over hoe je deze op een effectieve manier kunt gebruiken, zodat jouw website een goed ontworpen en overzichtelijke footer heeft.

De website footer kan verschillende elementen bevatten, zoals navigatiemenu’s, contactgegevens, copyright vermeldingen en links naar belangrijke pagina’s. Door deze informatie in de footer te plaatsen, hebben gebruikers gemakkelijk toegang tot belangrijke informatie en hoeven ze niet door de hele website te navigeren om deze te vinden. Bovendien kan een aantrekkelijke en goed ontworpen footer bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van je website versterken.

Lees verder om meer te weten te komen over de definitie, functies, het belang, belangrijke informatie en handige tips voor het effectief ontwerpen van een website footer.

De definitie van een website footer

Een website footer, ook wel bekend als voettekst, is het gedeelte aan de onderkant van een webpagina. Het bevat meestal belangrijke informatie en links die van toepassing zijn op de hele website. Een website footer kan verschillende elementen bevatten, zoals navigatiemenu’s, contactgegevens, copyright vermeldingen en links naar belangrijke pagina’s.

De functies van een website footer

Een website footer heeft verschillende belangrijke functies voor gebruikers van je website. Ten eerste biedt het een vaste plaats om belangrijke informatie en links op te nemen die niet direct zichtbaar hoeven te zijn, maar wel relevant zijn voor de hele website. Dit kan bijvoorbeeld algemene voorwaarden, het privacybeleid of links naar belangrijke pagina’s zijn.

Een ander belangrijk aspect van een website footer is de mogelijkheid om deze te gebruiken als secundaire navigatie, door middel van een footer menu. Op deze manier kunnen gebruikers gemakkelijk door je website navigeren, zonder dat ze terug moeten naar de hoofdnavigatie. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de footer menu-items alleen de belangrijkste en meest relevante pagina’s bevatten, om een overladen gevoel te voorkomen.

Een ander veelvoorkomend element in de website footer zijn de contactgegevens van je bedrijf. Dit is belangrijk omdat het gebruikers de mogelijkheid geeft om contact met je op te nemen als ze vragen of opmerkingen hebben. Door contactgegevens in de footer te plaatsen, kunnen gebruikers deze informatie op elke pagina op je website gemakkelijk vinden.

Tenslotte kan een goede website footer ook bijdragen aan het verbeteren van de SEO-prestaties van je website. Door belangrijke interne links naar relevante pagina’s op te nemen in de footer, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen. Bovendien kan een overzichtelijke footer met relevante links de gebruikerservaring verbeteren, wat weer positieve effecten kan hebben op de SEO-prestaties van je website.

Links in de footer

Een van de belangrijkste functies van een website footer zijn de links die erin staan. Deze links kunnen worden gebruikt als secundaire navigatie op je website en bieden gebruikers een gemakkelijke manier om door je website te navigeren. Het is belangrijk om hierbij selectief te zijn en alleen links op te nemen die relevant zijn voor de gehele website. Je zou bijvoorbeeld links naar de homepage, productcategorieën, blogpagina’s en meer kunnen opnemen.

Footer navigatie

Een ander belangrijk aspect van de website footer is de mogelijkheid om deze te gebruiken voor secundaire navigatie. Dit kan bijvoorbeeld via een footer menu dat gebruikers de mogelijkheid biedt om gemakkelijk door je website te navigeren. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het footer menu alleen de belangrijkste en meest relevante pagina’s bevat, om een overladen gevoel te voorkomen.

Contactgegevens in de footer

Door contactgegevens in de footer te plaatsen, kunnen gebruikers deze informatie op elke pagina op je website gemakkelijk vinden. Het opnemen van deze informatie in de footer is essentieel om gebruikers een manier te bieden om contact met je op te nemen. Vermeld je telefoonnummer, e-mailadres en fysiek adres indien van toepassing. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen bij je websitebezoekers.

Het belang van een goed ontworpen footer

Een goede website footer kan de gebruikerservaring van je website aanzienlijk verbeteren en de betrouwbaarheid van je website versterken. Door belangrijke informatie en links op te nemen in je footer, kunnen gebruikers deze informatie gemakkelijk vinden, zonder door de hele website te hoeven navigeren. Een aantrekkelijk en overzichtelijk ontwerp van de footer kan ook de professionele uitstraling van je website bevorderen.

Het belang van een goed ontworpen footer

Een goed ontworpen footer kan de gebruikerservaring van je website aanzienlijk verbeteren. In tegenstelling tot andere delen van je website, is de footer altijd zichtbaar en biedt het een vaste plaats om belangrijke informatie en links op te nemen die gebruikers mogelijk nodig hebben. Door de footer op een effectieve manier te ontwerpen en te gebruiken, kun je de betrouwbaarheid van je website versterken en de professionele uitstraling verbeteren.

Er zijn verschillende manieren waarop een goed ontworpen footer kan bijdragen aan de website-ervaring:

 • De footer biedt een gemakkelijke manier om belangrijke informatie en links te vinden zonder door de hele website te hoeven navigeren.
 • Een overzichtelijke footer met relevante links kan de gebruikerservaring verbeteren.
 • Door het opnemen van belangrijke informatie zoals contactgegevens en copyrightvermeldingen, kan de betrouwbaarheid van je website worden versterkt.

Ontwerp van de footer

Een goed ontworpen footer moet overzichtelijk zijn en niet te volstaan met informatie. Plaats belangrijke elementen zoals contactgegevens en links naar belangrijke pagina’s in de meest zichtbare delen van de footer. Maak daarbij gebruik van visuele elementen zoals iconen of afbeeldingen om de footer aantrekkelijker te maken.

Een effectieve footer moet ook mobielvriendelijk zijn. Houd er rekening mee dat veel gebruikers je website bekijken via hun mobiele telefoon. Een footer die niet is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, kan hierdoor moeilijk leesbaar zijn en een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring van je website.

Voorkom veelgemaakte fouten bij het ontwerpen van een footer

Bij het ontwerpen van een footer zijn er een aantal veelgemaakte fouten die je wilt voorkomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Het overladen van de footer met te veel informatie.
 • Het ontbreken van belangrijke elementen zoals contactgegevens.
 • Het niet optimaliseren van de footer voor mobiele apparaten.

Door deze fouten te vermijden en een goed ontworpen footer te creëren, kun je de gebruikerservaring verbeteren en de betrouwbaarheid van je website versterken.

Belangrijke informatie in de footer

Het opnemen van belangrijke informatie in de footer van je website is essentieel. Dit is bijvoorbeeld de plaats waar bezoekers je contactgegevens kunnen vinden. Naast je telefoonnummer en e-mailadres, is het ook gebruikelijk om het fysieke adres van je bedrijf in de footer te vermelden. Zo weten bezoekers precies waar ze terecht kunnen met hun vragen en opmerkingen.

Een ander belangrijk element in de footer is de copyrightvermelding. Hiermee geef je aan dat de inhoud van je website beschermd is en niet zonder toestemming mag worden gebruikt. Vermeld het copyright symbool, het jaar en je bedrijfsnaam in de footer om je intellectuele eigendomsrechten te beschermen.

Het navigeren via de footer

Een goed ontworpen footer kan dienen als een alternatieve vorm van navigatie op je website. Door het toevoegen van links naar belangrijke pagina’s in de footer, geef je gebruikers een handige manier om door je website te navigeren. Dit is met name handig voor gebruikers die op zoek zijn naar informatie die niet gemakkelijk te vinden is via de hoofdnavigatie van je website.

Het is belangrijk om selectief te zijn bij het opnemen van links in de footer. Plaats alleen links naar belangrijke pagina’s die relevant zijn voor de gehele website, zoals de homepage, contactpagina, privacybeleid en algemene voorwaarden. Vermijd het opnemen van te veel links, omdat dit de footer onoverzichtelijk kan maken.

Door middel van een footer menu kun je de links in de footer nog beter structureren. Maak hierbij gebruik van koppen en subkoppen om de verschillende links te groeperen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de links in de footer. Plaats belangrijke elementen zoals contactgegevens en links naar belangrijke pagina’s in de meest zichtbare delen van de footer. Hierdoor zijn de links gemakkelijk te vinden voor de gebruiker en wordt de functionaliteit van de footer versterkt.

Het is tenslotte essentieel om de footer te optimaliseren voor mobiele apparaten. Het gebruik van een hamburger-menu in plaats van een uitgebreide footer kan hierbij een goede oplossing zijn.

Tips voor het ontwerpen van een effectieve footer

Bij het ontwerpen van een effectieve footer zijn er een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om de footer overzichtelijk te houden en niet te vol te proppen met informatie. De footer moet makkelijk te scannen zijn voor de gebruiker. Plaats de belangrijkste elementen, zoals contactgegevens en links naar belangrijke pagina’s, in de meest zichtbare delen van de footer.

Daarnaast kan het gebruik van visuele elementen de footer aantrekkelijker maken en de gebruikerservaring verbeteren. Maak bijvoorbeeld gebruik van iconen om belangrijke elementen te benadrukken. Zorg er wel voor dat deze visuele elementen niet de aandacht wegnemen van de belangrijkste informatie in de footer.

Houd het simpel

Een veelgemaakte fout bij het ontwerpen van een footer is het overladen met te veel informatie. Dit kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat de gebruiker de belangrijke informatie mist. Houd de informatie in de footer simpel en relevant voor de hele website.

Maak gebruik van een footer menu

Een footer menu kan dienen als een alternatieve vorm van navigatie op je website. Gebruik het footer menu om links naar belangrijke pagina’s op te nemen, zoals de homepage, productcategorieën, blogpagina’s en meer. Zorg ervoor dat het footer menu overzichtelijk is en niet te vol staat met informatie.

Optimaliseer voor mobiele apparaten

Meer dan 50% van de websitebezoeken komt tegenwoordig vanaf mobiele apparaten. Het is dan ook belangrijk om de footer te optimaliseren voor mobiele apparaten. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie en links nog steeds goed zichtbaar zijn op kleinere schermen.

Door deze tips te volgen, kun je een effectieve footer ontwerpen die bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van je website versterkt.

Footer als vertrouwenssignaal

Naast het bieden van belangrijke informatie en navigatiemogelijkheden, kan de footer van een website ook dienen als een vertrouwenssignaal voor gebruikers. Het opnemen van bijvoorbeeld contactgegevens en copyrightvermeldingen in de footer laat zien dat je website betrouwbaar is en dat je bereikbaar bent voor vragen of opmerkingen.

Een goed ontworpen footer kan een positieve invloed hebben op de algehele gebruikerservaring en kan bijdragen aan de geloofwaardigheid en professionaliteit van je website. Het is daarom belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de vormgeving en inhoud van de footer.

Houd er rekening mee dat de footer van je website tevens een rol kan spelen in de SEO-prestaties. Door relevante interne links op te nemen in de footer, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen en kan dit leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Copyright in de footer

Het opnemen van een copyrightvermelding in de footer van je website is van groot belang om je intellectuele eigendomsrechten te beschermen. Het is raadzaam om het copyright symbool, het jaar waarin de website is gemaakt en je bedrijfsnaam te vermelden in de footer. Op deze manier laat je de bezoeker zien dat de inhoud van je website beschermd is en niet zonder toestemming gebruikt mag worden.

Het plaatsen van een copyrightvermelding in de footer is zeer eenvoudig. Je kunt het volgende voorbeeld gebruiken:

© 2021 Je bedrijfsnaam. Alle rechten voorbehouden.

Het is belangrijk om regelmatig je copyrightvermelding te updaten, bijvoorbeeld elk jaar, zodat het altijd relevant is.

Naast het beschermen van je intellectuele eigendomsrechten, kan het opnemen van een copyrightvermelding in de footer ook bijdragen aan de betrouwbaarheid van je website. Zo laat je zien dat je als bedrijf serieus omgaat met je online aanwezigheid en de rechten die daarbij komen kijken.

Contactgegevens in de footer

Contactgegevens zijn een essentieel onderdeel van een website footer. Het biedt gebruikers een snelle en gemakkelijke manier om met je bedrijf in contact te komen. Dit kan leiden tot meer vertrouwen bij je websitebezoekers en kan uiteindelijk de conversie verhogen. Maar welke contactgegevens moet je vermelden in de footer van je website?

 • Telefoonnummer: Als je bedrijf een klantenservice of telefoonnummer heeft, vermeld deze dan in de footer. Dit kan gebruikers helpen bij het stellen van vragen of het plaatsen van bestellingen.
 • E-mailadres: Een e-mailadres is een andere veelvoorkomende manier voor gebruikers om contact met je op te nemen. Als je een bedrijfse-mailadres hebt, overweeg dan om deze in de footer te vermelden.
 • Fysiek adres: Als je een fysieke locatie hebt waar klanten heen kunnen gaan, vermeld deze dan in de footer. Dit kan handig zijn voor gebruikers die je bedrijf willen bezoeken of producten willen retourneren.

Zorg ervoor dat je deze contactgegevens up-to-date houdt en dat gebruikers snel antwoord kunnen krijgen op hun vragen of opmerkingen.

Tips voor het effectief gebruik van links in de footer

Links in de footer van je website kunnen een handige manier zijn om gebruikers te helpen belangrijke pagina’s te vinden. Maar het is belangrijk om selectief te zijn bij het opnemen van links in de footer. Hier zijn enkele tips voor het effectief gebruik van links in de footer:

 1. Zorg ervoor dat de links relevant zijn voor de gehele website en niet slechts voor een specifieke pagina. Links naar de homepage, algemene voorwaarden, privacybeleid en contactpagina zijn bijvoorbeeld relevante links voor de footer.
 2. Vermijd het opnemen van te veel links in de footer. Dit kan de footer onoverzichtelijk maken en gebruikers kunnen verloren raken in de vele links.
 3. Maak gebruik van categorieën om de links in de footer te organiseren en te groeperen op basis van relevantie.
 4. Zorg ervoor dat de links in de footer overeenkomen met de links in de navigatie bovenaan de pagina. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de informatie te vinden die ze nodig hebben.
 5. Maak gebruik van iconen of afbeeldingen om de links in de footer aantrekkelijker te maken en op te laten vallen.

Het effectief gebruik van links in de footer kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring en de navigatie op je website verbeteren. Door relevantie en overzicht te behouden, kan je footer een handige en goed bruikbare informatiebron zijn voor je gebruikers.

De voordelen van een goed ontworpen footer voor SEO

Een goed ontworpen footer kan niet alleen bijdragen aan een betere gebruikerservaring, maar ook voordelen hebben voor SEO. Door belangrijke interne links naar relevante pagina’s op te nemen in de footer, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen. Dit kan resulteren in een hogere positie in zoekresultaten en een betere zichtbaarheid voor gebruikers.

Bij het ontwerpen van de footer is het belangrijk om de SEO in gedachten te houden. Zorg ervoor dat de belangrijkste links, zoals naar de homepage en belangrijke categoriepagina’s, zijn opgenomen in de footer. Vermijd het opnemen van te veel links, omdat dit de footer onoverzichtelijk kan maken en de gebruikerservaring kan verminderen.

Een goed ontworpen footer kan ook bijdragen aan meer interne links naar belangrijke pagina’s, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere indexering in zoekmachines. Door zoekmachines te helpen de structuur van je website beter te begrijpen, kun je je website optimaliseren voor hogere rankings en meer organisch verkeer.

Daarnaast kan een overzichtelijke en goed ontworpen footer bijdragen aan een betere gebruikerservaring, wat ook positieve effecten kan hebben op de SEO-prestaties van je website. Door gebruikers een eenvoudige manier te bieden om belangrijke informatie en links te vinden, kunnen ze langer op je website blijven en meer tijd doorbrengen op relevante pagina’s.

Veelgemaakte fouten bij het ontwerpen van een footer

Een goed ontworpen footer kan de gebruikerservaring van je website verbeteren en bijdragen aan een betrouwbare uitstraling van je merk. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van veelgemaakte fouten bij het ontwerpen van een footer, om te voorkomen dat deze de gewenste effecten ondermijnt. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende fouten en hoe je deze kunt voorkomen:

Te veel informatie in de footer

Een veelvoorkomende fout bij het ontwerpen van een footer is het overladen met te veel informatie. Het is belangrijk om alleen de belangrijkste en meest relevante informatie in de footer op te nemen, zoals contactgegevens, belangrijke interne links en copyrightvermeldingen. Hierdoor blijft de footer overzichtelijk en gemakkelijk te scannen voor gebruikers.

Ontbreken van belangrijke elementen zoals contactgegevens

De footer van een website biedt een vaste plek om belangrijke informatie op te nemen, zoals contactgegevens en copyrightvermeldingen. Het ontbreken van deze informatie kan de betrouwbaarheid van je website ondermijnen en ervoor zorgen dat gebruikers afhaken. Zorg er daarom voor dat deze informatie altijd aanwezig is in de footer.

Niet optimaliseren van de footer voor mobiele apparaten

Steeds meer gebruikers bezoeken websites via hun mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Het is daarom van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de footer ook op deze apparaten goed functioneert en gemakkelijk te gebruiken is.

Overmatig gebruik van visuele elementen

Visuele elementen zoals iconen en afbeeldingen kunnen de footer aantrekkelijker maken en de gebruikerservaring verbeteren. Echter, overmatig gebruik van deze elementen kan de footer onoverzichtelijk maken en afleiden van de belangrijke informatie en links. Zorg ervoor dat het ontwerp van de footer in balans is en voeg alleen visuele elementen toe als deze een duidelijke functie hebben.

Door rekening te houden met deze veelgemaakte fouten en een goed ontworpen footer te creëren, kan je de gebruikerservaring van je website verbeteren en de betrouwbaarheid van je merk versterken.

Footer als onderdeel van de algehele website-ervaring

De website footer is meer dan alleen een plaats om belangrijke informatie en links op te nemen. Het is een essentieel onderdeel van de algehele website-ervaring. Door een goed ontworpen en overzichtelijke footer toe te voegen, kan de gebruikerservaring op je website aanzienlijk verbeteren.

Een aantrekkelijke footer kan bijdragen aan een professionele uitstraling van je website en de betrouwbaarheid van je bedrijf versterken. Door de footer een duidelijke en overzichtelijke structuur te geven, kunnen bezoekers gemakkelijk belangrijke informatie en links vinden zonder te hoeven zoeken. Dit kan de gebruikerservaring en het vertrouwen van je bezoekers in jouw bedrijf vergroten.

Een goed ontworpen footer kan ook het verschil maken voor gebruikers die geen tijd of geduld hebben om door de hele website te navigeren. Door belangrijke informatie en links in de footer op te nemen, kunnen bezoekers snel en gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben. Dit kan bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en de kans vergroten dat bezoekers terugkomen naar je website.

Kortom, de footer is een belangrijk onderdeel van je website dat niet over het hoofd mag worden gezien. Door een goed ontworpen, overzichtelijke en informatieve footer toe te voegen, kun je de algehele website-ervaring verbeteren en de betrouwbaarheid van je bedrijf vergroten.

Conclusie

Een goed ontworpen website footer is essentieel voor een positieve gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van je website. Een website footer, ook wel voettekst genoemd, bevindt zich onderaan de webpagina en bevat vaak belangrijke informatie en links die van toepassing zijn op de hele website.

Door de footer op een effectieve manier te ontwerpen en te gebruiken, kun je de gebruikerservaring verbeteren. Een overzichtelijke footer met relevante links kan de betrouwbaarheid en professionaliteit van je website versterken. Het opnemen van belangrijke informatie zoals contactgegevens en copyrightvermeldingen in de footer laat zien dat je website betrouwbaar is en dat je bereikbaar bent voor vragen of opmerkingen.

Daarnaast kan een goed ontworpen footer ook voordelen hebben voor SEO. Door belangrijke interne links naar relevante pagina’s op te nemen in de footer, help je zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen. Het vermijden van veelgemaakte fouten bij het ontwerpen van een footer, zoals het overladen van de footer met te veel informatie en het niet optimaliseren voor mobiele apparaten, is essentieel.

De footer van een website is een belangrijk onderdeel van de algehele website-ervaring. Het biedt gebruikers een gemakkelijke manier om belangrijke informatie en links te vinden, zonder dat ze door de hele website hoeven te navigeren. Door de footer op een effectieve manier te ontwerpen en te gebruiken, kun je bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van je website versterken.

Zorg ervoor dat je de nodige informatie, zoals contactgegevens en copyrightvermeldingen, in de footer opneemt en maak gebruik van relevante interne links. Door deze tips te volgen en een goed ontworpen footer te creëren, kun je de gebruikerservaring en de betrouwbaarheid van je website verbeteren.