Recent heeft Google weer iets nieuws gelanceerd. Google Accelerated Mobile Pages, of kortweg AMP. AMP is bedoeld om webpagina’s sneller te laden op je mobiel. Webpagina’s kunnen met Google AMP 85% sneller laden. Ondanks dat er veel wordt ondernomen om het web sneller te maken, laden websites op je smartphone doorgaans nog niet erg snel. Google […]

Google Accelerated Mobile Pages (AMP)

Recent heeft Google weer iets nieuws gelanceerd. Google Accelerated Mobile Pages, of kortweg AMP. AMP is bedoeld om webpagina’s sneller te laden op je mobiel. Webpagina’s kunnen met Google AMP 85% sneller laden. Ondanks dat er veel wordt ondernomen om het web sneller te maken, laden websites op je smartphone doorgaans nog niet erg snel. Google heeft nu dus zelf een techniek ontwikkeld waarmee mobiele pagina’s sneller kunnen laden.

Overigens is het niet zo dat alle mobiele websites traag laden. Als je bijvoorbeeld werkt met het website systeem van Platform Pro is je website ook op de smartsphone razendsnel. En ons systeem is natuurlijk niet de enige. Veel webdesigners besteden steeds meer aandacht aan het optimaliseren van websites voor snelheid.

Hoe werkt Accelerated Mobile Pages?

Google leest de webpagina uit en maakt hier zijn eigen AMP-pagina van met aangepaste HTML. De pagina is ontdaan van allerlei zware code die veel websites normaal gesproken langzamer maakt. De AMP-pagina wordt dan geladen vanaf de server van Google. Hierdoor is de pagina razendsnel beschikbaar.

Bekijk hier de promotievideo van Accelerated Mobile Pages.

Waarom brengt Google AMP uit?

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiel om te internetten. Google wil informatie op internet zo snel en zo toegankelijk mogelijk maken voor haar gebruikers. Langzame laadtijden van websites frustreren dit proces. Google legt al geruime tijd de focus op mobile. Een bekende term in internetland is “mobile first“. Steeds meer websites zien het aantal mobiele gebruikers fors toenemen. Bij sommige websites is het aantal mobiele gebruikers al groter dan de desktop gebruikers. Het optimaliseren van je website voor de smartphone (en tablet) is anno 2016 geen optie meer maar een must!

De voordelen van AMP

Het grote voordeel van Accelerated Mobile Pages is natuurlijk de snelheidwinst voor de websitebezoeker. Daarnaast beloont Google snelheid in de zoekresultaten. Voor je positie in Google is het dus aan te raden gebruik te maken van Google AMP. Officieel zegt Google op dit moment dat websites die gebruik maken van Google AMP in haar geheel niet worden voorgetrokken in de zoekresultaten. Wel is er een grote kans dat je individuele pagina’s die AMP ondersteunen beter zullen scoren omdat Google snelheid van een pagina wel meeneemt als scoringsfactor.

SEO-kans voor ondernemers

Ook gaat Google de webpagina’s die AMP ondersteunen op een prominente manier tonen in de mobiele zoekresultaten. Op die manier kun je je online zichtbaarheid nog verder vergroten. Een artikel dat normaal gesproken onderaan de eerste pagina staat kan zo ineens bovenaan de pagina worden worden getoond in het AMP-carousel! Dit is een enorme SEO-kans (zoekmachine kans) voor ondernemers om meer bezoekers uit Google te halen. Een voorbeeld van het AMP-carousel vond ik in dit filmpje:

Als algemene “regel” geldt denk ik sowieso dat het verstandig is alles wat Google belangrijk vindt op te volgen. Zo voorkom je dat je gaat dalen in de zoekresultaten.

De nadelen van AMP

Bij AMP-pagina’s staat de content centraal. Dit betekent ook dat in de basis de AMP-pagina’s erg “uitgekleed” zijn t.o.v. de rest van je website. Het mooi maken van je AMP-pagina is op dit moment nog niet erg eenvoudig en vereist kennis van HTML en CSS. Ook zijn de layout mogelijkheden gelimiteerd. Met name Javascript is erg ingeperkt. Ik verwacht wel dat hier in de nabije toekomst (voor WordPress) plugins voor beschikbaar komen die je een handje helpen van het opmaken van je AMP-pagina’s.

google-accelerated-mobile-pages-amp-paginaDit artikel ziet er als AMP-pagina uit zoals de afbeelding hiernaast. Het was wel even wat werk om de deelknoppen ook goed werkend te krijgen in de AMP-versie.

Hoe integreer ik Google AMP?

Gebruik je WordPress? Dan kun je de volgende plugin downloaden. Alle artikelen die je publiceert worden dan automatisch omgezet naar AMP-pagina’s. De normale webpagina’s blijven ongewijzigd.

Als je geen WordPress gebruikt kun je het project downloaden van GitHub en jouw webdeveloper vragen dit in je website te integreren. Of als je handig bent kun je het misschien zelf proberen. Er is ook een uitgebreide documentatie beschikbaar.

In het website systeem van Platform Pro is Google AMP natuurlijk geïntegreerd. Alle technische zaken waar je website volgens Google aan zou moeten voldoen zitten daar in. Het enige wat jij dan hoeft te doen is waardevolle content publiceren om gevonden te worden in Google.

Wanneer komt Accelerated Mobile Pages beschikbaar?

Op dit moment is AMP al in werking getreden in natuurlijk de VS, maar ook in Frankrijk, Spanje, Italië en andere landen. Verwacht wordt dat AMP in de nabije toekomst ook in Nederland beschikbaar komt. Het is dus nog niet te laat om AMP in je website te integreren en mee te profiteren van deze SEO-kans. Google kan jouw AMP-pagina’s nu al indexeren zodat ze gelijk beschikbaar zijn op het moment dat AMP ook in Nederland wordt uitgerold.